Sivut

keskiviikko 13. helmikuuta 2013

Sillan pielessä

Nora Ekström kuvaa väitöskirjassaan kirjoittamisen opettajan työtä sillan pielessä seisomiseksi. Ajatukseen on helppo yhtyä, siksi Panu Hämeenaho piirsi sillan myös tämän blogin tunnukseksi.

Sillan pielessä seisomista Nora kuvaa näin: opettajina otamme vastaan kirjoittamisen opiskelijoita ja kuljemme heidän kanssaan kappaleen matkaa. Aina välillä katsomme iloisina sillan päässä avautuvaa näkymää: taidoissaan ja luovuudessaan jo ohitsemme kulkeneita. Myös tämän blogin avulla voimme tarjota luettavaksi aiempien kulkijoiden tarinoita ja osoittaa, että matka sillan yli on mahdollinen.

Jyväskylän yliopiston avoin yliopisto
on myös ihan oikeasti sillan pielessä.
Ylistön sillan on kuvannut Marja-Liisa Helimäki.
Opettajan työlle voi löytää monia metaforia. Itse kuvasin aikoinaan opettajaopinnoissani opettajuuttani luotsi-metaforan avulla. Perusopintojen hakutehtävässämme pyysimme hakijoita kuvaamaan omaa kirjallista polkuaan. Monet kuvasivatkin esimerkiksi tietä, matkaa tai seikkailua. Aivan kaikista polkuajatus ei tuntunut omalta, vaan hakija loi oman metaforansa: ”Minun kirjallinen elämäni ei ole polku, vaan puu.”

Mikä metafora kuvaisi sinua kirjoittamisen opiskelijana tai opettajana?

9 kommenttia:

1. Hemingwayn "Vanha mies sillan luona" kertoo koskettavasti siitä, kuinka matka on jo kuljettu. Kolme sivua kirkasta proosaa pimeästä.

AR

VastaaPoista
  2. Tähän voisi vastata Simpsoneiden Moen sanoin: "I'm a well-wisher, in that I don't wish you any specific harm."

Haluaisin olla kirjoittajan opettajana kätilö: heidän työssään on merkitystä, taitoa ja draamaa. Todellisuudessa taidan kuitenkin olla Sami Hyypiä: Puhaltelen pilliin kentän reunalla ja käsken tekemään seuraavan harjoituksen. Samalla yritän rohkaista omalla esimerkilläni.

Vastaukset
    1. Merkityksellisiä metaforia! Yhteistä molemmille on kannustaminen ja tukeminen.

Poista
    2. Kätilö-vertaus on minusta parhaimmillaan käytännössäkin toimiva. Olen kuullut sen aiemmin nimenomaan palautteen antamisen yhteydessä. Kätilöllä on rooli tekstin synnytyksessä, mutta tekijänoikeudet säilyvät vanhemmilla... Ja aikanaan ne menettävät merkitystään, teksti alkaa elää omaa elämäänsä kirjallisessa maailmassa.
      T: Nora

Poista
  3. Laskuvarjohyppy!

Jo pelkästään lentokentälle pääsy ja koneeseen nousu on ollut työn takana, puhumattakaan sekuntti sitten ottamastani askeleesta.

Nyt pitäisi vielä kokeilla, avautuuko varjo.

Tiina, opiskelija

VastaaPoista
  4. Huh. Avautuihan? Opettajana täytyykin opetella katselemaan myös taivaalle eikä vain eteenpäin.:)

5. Avautui :-)

Aurinkoista kevättä!

Tiina, opiskelija

VastaaPoista
  6. Chia sẻ các bạn mẹo làm sáng trang sức bằng bạc hiệu quả hay tác hại của việc nghiện Facebook hay với những địa điểm chơi Noel ở TPHCM rực rỡ nhất hay nguồn gốc và ý nghĩa của lễ giáng sinh hay những lời chúc giáng sinh hay và ý nghĩa nhất 2015 cho bạn bè cách quên người yêu cũ nhanh nhat hiệu quả hay top 10 điện thoại đắt nhất thế giới hay nguồn gốc thứ 6 ngày 13những hình xăm nhỏ đẹp hay ý nghĩa 2015 hay hướng dẫn cách làm cánh gà tẩm bột chiên xù hay cách trị thâm quầng mắt hiệu quả nhất hay bạn muốn câu cá thì cách làm mồi câu cá rô phi sông hiệu quả hay những câu đố vui hay nhất có đáp án hay giảm mỡ bụng sau sinh bằng rượu gừng nghệ cực hiệu quả hay mách mẹ những thực phẩm giàu axit folic hay cách chữa hóc xương cá hiệu quả nhất hay những điều không nên chia sẻ trên Facebook cực nguy hiểm hay hiện tượng nháy mắt trái có điềm gì mang đến xui xẻo gì những món ăn kỵ nhau gây chết người bạn nên biết hay những cách gặp ma đầy thú vị hay những điều kiêng kỵ khi hôn đàn ông nên biết hay giải mã giấc mơ thấy rắn là điềm gì xui hay không hay bà bầu nên ăn gì trong 3 tháng đầu thai kỳ hay uống nước thì cách uống nước đúng cách hay cây chùm ngây và tác dụng của cây chùm ngây thần kỳ.