Sivut

keskiviikko 13. helmikuuta 2013

Sillan pielessäNora Ekström kuvaa väitöskirjassaan kirjoittamisen opettajan työtä sillan pielessä seisomiseksi. Ajatukseen on helppo yhtyä, siksi Panu Hämeenaho piirsi sillan myös tämän blogin tunnukseksi.

Sillan pielessä seisomista Nora kuvaa näin: opettajina otamme vastaan kirjoittamisen opiskelijoita ja kuljemme heidän kanssaan kappaleen matkaa. Aina välillä katsomme iloisina sillan päässä avautuvaa näkymää: taidoissaan ja luovuudessaan jo ohitsemme kulkeneita. Myös tämän blogin avulla voimme tarjota luettavaksi aiempien kulkijoiden tarinoita ja osoittaa, että matka sillan yli on mahdollinen.

Jyväskylän yliopiston avoin yliopisto
on myös ihan oikeasti sillan pielessä.
Ylistön sillan on kuvannut Marja-Liisa Helimäki.
Opettajan työlle voi löytää monia metaforia. Itse kuvasin aikoinaan opettajaopinnoissani opettajuuttani luotsi-metaforan avulla. Perusopintojen hakutehtävässämme pyysimme hakijoita kuvaamaan omaa kirjallista polkuaan. Monet kuvasivatkin esimerkiksi tietä, matkaa tai seikkailua. Aivan kaikista polkuajatus ei tuntunut omalta, vaan hakija loi oman metaforansa: ”Minun kirjallinen elämäni ei ole polku, vaan puu.”


Mikä metafora kuvaisi sinua kirjoittamisen opiskelijana tai opettajana?